Annyong Haseyo! You'r truly in Wana Eyssa Fantasy Galaxy! Dont be Copy Dog ok!Saranghaeyo~ : Follow | Dashboard -Wana Eyssa
Wana`s Planet: Tutorial Brushing Clipping Mask

Tutorial Brushing Clipping Mask

Photobucket
ok ok, Semalam aku share link blog aku kat kpop blogger..aku tanya diaorang okey ke tidak header aku,
and ada seorang ahli KB tanya aku macam mana nak buat Brush yang ada gambar korea kat situ 
Mesti conpius korang baca ayat aku! hahahaha apa tu brushing clipping mask? 
nampak kan gambar kat atas ni? nilah dia salah satu contoh atau korang boleh tengok dekat header aku
ada juga clipping mask.selalu orang buat clipping mask dekat Text je kali ni lain dari yg lain.

1.Korang bukak Adobe photoshop korang
2.bukak layer baru tak kisah lah nak size berapa pun.kalau nak buat header size header,kalau just suka2 nak buat gambar,just size gambar

 3.And then korang Tekan brush tool korang.(Brush tool ikut pilihan sendiri)
4.korang buat bentuk apa-apa pun boleh,suka hati korang,nak Bentuk love ke,circle ke
terpulang pada korang(Warna apa pun boleh)
 5.Korang nampak tak sidebar yang kat sebelah kiri adobe korang tu.Korang tekan layer tu dua kali(Tekan dekat text layer) 
 6.Bila dah tekan dia akan keluar macam ni.:(klik untuk pembesaran)
Tick dekat tempat yang dihighllite kan wrne merah
7.Open gambar yang korang nak and then tekan regtangular  marquee tool, crop gambar yang korang upload tadi.bila dah crop ade garisan putus2 tu kan?
8.Copy gambar tu(tekan ctrl+c) and paste kat layer yang ada brush tadi
 9.Right klik layer! Right klik faham!
10.dia akan keluar option kan? korang tekan convert to smart object and then right klik balik layer tu
and tekan clipping mask 
gambar korang akan jadi macam ni
11.korang adjust2 lah biar lagi cantik and then siap! save.
Save dalam format Png ok!hasilnya
Tak faham? rajin-rajinlah bertanya ok!

11 comments :

Nana L.Joe said...

wooooooooooooohhhh dah lama nana carik benda alah ni .
thanks wana sbb share :DD XD

Wana Kim said...

sama-sama kasih nana :) tapi faham ta wana ajar?

Adelina Amin said...

Waaah , thanks share wana . hehe nak try :)

Wana Kim said...

sama-sama :)

dyana woonie said...
This comment has been removed by the author.
dyana woonie said...

sekian lama..akhirnya jumpa jugak tutor ni//ayat skema..haha.kamsahamnida wana..:D

Wana Kim said...

cheon~

Rasyidah Rashid said...

kamsahamida:)

//Hanie said...

omo~ dh lame Hanie carik tuto ni.. finally jumpe.. btw, kamsa Wana.. for this awesome tuto ;)

Wana Kim said...

welcome dear :)

Sitidotshahira said...

thanks for the tuto . lame dah cari ^^